3e graad - Domein Kunst en Creatie
ARCHITECTURALE VORMING
Architecturale Vorming (AV) trekt leerlingen aan die ontwerpmatige competenties koppelen aan wiskundige interesse. De leerlingen krijgen in de creatieve en artistieke omgeving van het KSO een curriculum aangeboden dat ook sterk inzet op algemene kennis en intellectuele vaardigheden. Ofwel kiezen zij al doelbewust voor een voorbereiding op architectuurstudies ofwel voor verschillende andere universitaire opleidingen die zich focussen op ontwerpwetenschappen (productontwikkeling, ingenieur-architect, interieurarchitectuur). Architecturale Vorming onderscheidt zich van andere vormingsafdelingen op drie vakken:
De aspecten licht, vorm, compositie, die ook eigen zijn aan beeldende vorming worden hier in hun ruimtelijke en maatschappelijke context geplaatst, zoals de studie van de persoonlijke en publieke ruimte, de menselijke schaal, duurzaamheid, het milieu.
Naast het vormonderzoek op zich worden relaties tussen functie, constructie, materie, omgeving onderzocht door toepassing van begrippen als ergonomie, sterkte, materiaal en maakbaarheid.
Wetenschappelijke voorstellingswijzen worden aangeleerd via projectietekenen en perspectiefleer.
Zij leren hun ontwerpen weergeven in ruimtelijke modellen en digitale tekeningen (2D en 3D)
De artistieke vorming wordt ondersteund door een doorgedreven wiskundige vorming (6 uur/week)
Omdat de leerlingen ingewijd worden in een aantal artistieke processen, specifiek wiskundige kennis en ontwerpgerichte vaardigheden starten zij in hun verdere universitaire opleiding met een voorsprong op leerlingen uit andere doorstromingsrichtingen.
Contact
Heb je nog vragen over de opleiding, dan kan je die stellen aan coördinator Ann Cornelis via ann.cornelis@kunsthumaniora.be.
Je kan ons ook volgen op:
Scroll op smartphone om de volledige lessentabel te zien.
Algemene vorming en artistieke ontplooiing
Kunstonderwijs is niet zomaar wat tekenen of muziek maken, kiezen voor kunst en creatie is kiezen voor artistieke vakken en algemene vakken. Beide zijn voor ons even belangrijk en wij leggen de lat hoog voor allebei.
Met innovatief en sterk onderwijs maken wij dat haalbaar voor jou. Hoe wij dat doen, lees je hier.
Zorg
Als school hechten we veel belang aan het welbevinden van onze leerlingen. Lees meer over onze aanpak hier.
Toelatingsvoorwaarden, oriënteringsproef en inschrijven
Om te starten moet je een oriënteringsattest hebben dat toegang geeft tot de gewenste klas en deelgenomen hebben aan de oriënteringsproef.
Hoe je je registreert voor de oriënteringsproef, wat we op die dag van je verwachten en hoe je je uiteindelijk inschrijft, lees je allemaal onder Inschrijving.