2e graad - Domein Kunst en Creatie

BEELDENDE EN AUDIOVISUELE KUNSTEN

Inschrijven kan alleen in het 4e jaar voor schooljaar 2024-2025. Deze richting wordt vanaf 2025-2026 niet meer aangeboden. Na het voltooien van de tweede graad kan je doorstromen naar de derde graad Fotografie of Beeldende Kunst. 

Ben je creatief ingesteld? Heb je een ruime interesse in beeldende kunst en in het bijzonder in film, fotografie en multimedia? Dan is deze richting iets voor jou. Het accent in deze opleiding ligt op digitale en audiovisuele technieken. 

Je ontwikkelt in de kunstvakken beeldende vorming, fotografie en video een goede basis om het creatieve en professionele pad verder in te slaan.

Je leert in alle kunstvakken de basisprincipes aan de hand van theorie- en praktijklessen. Door onderzoek en opdrachten verkrijg je inzichten in verschillende technieken en media.

Waarneming is een belangrijk fundament. Hieruit vertrekken onze lessen en opdrachten om onze artistieke visie te ontwikkelen. Tussen de kunstvakken is er samenwerking en worden er verbanden gelegd. Zo zullen de opdrachten vaak overlappen en elkaar aanvullen. Samenwerken met je klasgenoten doe je in projectweken of bij grotere opdrachten. 

Bezoek aan musea en culturele evenementen staan regelmatig op de agenda. Goede banden met externe organisaties en hogescholen zorgen voor interessante samenwerkingen.

Specialisten uit het vakgebied komen regelmatig spreken over hun werk of de nieuwe ontwikkelingen in het audiovisuele landschap. 

Er zijn iets minder algemene vakken in het lessenrooster en iets meer kunstvakken dan in de vormingsrichtingen.

Beeldende vorming

In het vak beeldende vorming werk je vooral met klassieke technieken. Potlood, verf, klei en andere materialen laten je verbeelding vorm krijgen in 2 of 3 dimensies. Daarnaast is er zeker aandacht voor digitale technieken.

Fotografie

Je leert werken met je camera. Je krijgt een goede basis in het fotograferen in de studio en op locatie. De geheimen van digitale ontwikkeling en bewerking worden stilletjes aan ontsluierd. Naast digitaal is er ook aandacht voor analoge fotografie. 

Je presenteert je werk regelmatig op verschillende manieren, zo krijg je inzicht in het tentoonstellen en publiceren van foto’s. 

Video

Je leert filmen met je camera, verschillend opnamemateriaal gebruiken en werken met montage software. De basis van audio, filmtaal, montage, verlichting en het publiceren van films verwerf je aan de hand van de leerstof en specifieke opdrachten. 

De eerste inzichten in productie en het schrijven van scenario’s bereiden je voor op de derde graad.

Waarnemingstekenen

Je leert de basis van het klassieke waarnemingstekenen. Verhoudingen, vormen en perspectief worden op een klassieke manier onderzocht. 

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding, dan kan je die stellen aan coördinator Marc Tops via marc.tops@kunsthumaniora.be.

Meer info en werk van de leerlingen vind je op de site van de afdeling (zie link hieronder). Een regelmatige flow van recent werk vind je op de Instagram account: pix_and_motion.

Scroll op smartphone om de volledige lessentabel te zien.

Algemene vorming en artistieke ontplooiing

Kunstonderwijs is niet zomaar wat tekenen of muziek maken, kiezen voor kunst en creatie is kiezen voor artistieke vakken en algemene vakken. Beide zijn voor ons even belangrijk en wij leggen de lat hoog voor allebei.

Met innovatief en sterk onderwijs maken wij dat haalbaar voor jou. Hoe wij dat doen, lees je hier.

Zorg

Als school hechten we veel belang aan het welbevinden van onze leerlingen. Lees meer over onze aanpak hier.

Toelatingsvoorwaarden, oriënteringsproef en inschrijven

Om te starten moet je een oriënteringsattest hebben dat toegang geeft tot de gewenste klas en deelgenomen hebben aan de oriënteringsproef.  

Hoe je je registreert voor de oriënteringsproef, wat we op die dag van je verwachten en hoe je je uiteindelijk inschrijft, lees je allemaal onder Inschrijving.

GALERIJ

3e jaar Beeldend waarnemen - oefening perspectief

3e jaar Beeldend waarnemen - oefening logo

3e jaar Beeldend waarnemen - oefening filmaffiche