2e graad - Domein Kunst en Creatie

BEELDENDE EN AUDIOVISUELE VORMING

Welkom in de afdeling audiovisuele vorming. Hier komen creativiteit, technologie en verbeeldingskracht samen om de kunstenaars van morgen te vormen. 

Wij bieden een boeiend spectrum aan van vakken, waaronder video, fotografie en beeldende vorming. 

In artistieke vakken verkennen leerlingen de kracht van visuele communicatie en expressie door middel van video en fotografie. Ze leren hoe ze verhalen kunnen vertellen met beeld en geluid. Beeldende vorming biedt een platform voor experiment en creativiteit in diverse artistieke media.

Het leggen van verbanden en samenwerken tussen de verschillende vakken zorgt voor uitdieping en het verschaffen van nieuwe inzichten.

De tweede graad bereid je voor tot een vlotte doorstroming naar de derde graad van het studiegebied beeldende kunsten. Na het voltooien van de tweede graad stroom je door naar de derde graad audiovisuele. Je kan eventueel overschakelen naar de andere beeldende richtingen zoals architecturale of beeldende.

Het belang van de algemene vakken, zoals talen, wetenschappen, wiskunde en geschiedenis zorgt voor een brede basis in je verdere studie. Onze doorstromingsgerichte aanpak is gericht op het voorbereiden van studenten op hoger onderwijs, terwijl ze de flexibiliteit behouden om hun passie voor kunst te volgen welke richting ze ook kiezen.

Je leert in alle kunstvakken de basisprincipes aan de hand van theorie- en praktijklessen. Door onderzoek en opdrachten verkrijg je inzichten in verschillende technieken en media.

Waarneming is een belangrijk fundament. Hieruit vertrekken onze lessen en opdrachten om onze artistieke visie te ontwikkelen. Tussen de kunstvakken is er samenwerking en worden er verbanden gelegd. Zo zullen de opdrachten vaak overlappen en elkaar aanvullen. Samenwerken met je klasgenoten doe je in projectweken of bij grotere opdrachten. 

Bezoek aan musea en culturele evenementen staan regelmatig op de agenda. Goede banden met externe organisaties en hogescholen zorgen voor interessante samenwerkingen. Specialisten uit het vakgebied komen regelmatig spreken over hun werk of de nieuwe ontwikkelingen in het audiovisuele landschap. 

Beeldende Vorming 

In het vak beeldende vorming werk je vooral met klassieke technieken. Potlood, verf, klei en andere analoge materialen laten je verbeelding vorm krijgen in 2 of 3 dimensies. Daarnaast is er zeker aandacht voor digitale technieken.

Fotografie

Je leert werken met je camera. Je krijgt een goede basis in het fotograferen in de studio en op locatie. De geheimen van digitale ontwikkeling en bewerking worden stilletjes aan ontsluierd. Naast digitaal is er ook aandacht voor analoge fotografie.  Je presenteert je werk regelmatig op verschillende manieren, zo krijg je inzicht in het tentoonstellen en publiceren van foto’s. 

Video

Je leert filmen met je camera, verschillend opnamemateriaal gebruiken en werken met montage software. De basis van audio, filmtaal, montage, verlichting en het publiceren van films verwerf je aan de hand van de leerstof en specifieke opdrachten. De eerste inzichten in productie en het schrijven van scenario’s bereiden je voor op de derde graad.


Bij ons worden leerlingen aangemoedigd om te experimenteren, te creëren en te groeien als kunstenaars, terwijl ze hun unieke stem ontwikkelen in de fascinerende wereld van audiovisuele vorming. Word lid van onze inspirerende gemeenschap van kunstenaars en makers, waar de mogelijkheden eindeloos zijn!

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding, dan kan je die stellen aan coördinator Marc Tops via audiovisuele@kunsthumaniora.be.

Via onze instagrampagina pix_and_motion en de website www.avv-dekunsthumaniora.be krijg je zicht op wat we allemaal doen. 

DOE DAG! 

Woensdag 8 mei 2024 

Inschrijven via audiovisuele@kunsthumaniora.be

Scroll op smartphone om de volledige lessentabel te zien.

Algemene vorming en artistieke ontplooiing

Kunstonderwijs is niet zomaar wat tekenen of muziek maken, kiezen voor kunst en creatie is kiezen voor artistieke vakken en algemene vakken. Beide zijn voor ons even belangrijk en wij leggen de lat hoog voor allebei.

Met innovatief en sterk onderwijs maken wij dat haalbaar voor jou. Hoe wij dat doen, lees je hier.

Zorg

Als school hechten we veel belang aan het welbevinden van onze leerlingen. Lees meer over onze aanpak hier.

Toelatingsvoorwaarden, oriënteringsproef en inschrijven

Om te starten moet je een oriënteringsattest hebben dat toegang geeft tot de gewenste klas en deelgenomen hebben aan de oriënteringsproef.  

Hoe je je registreert voor de oriënteringsproef, wat we op die dag van je verwachten en hoe je je uiteindelijk inschrijft, lees je allemaal onder Inschrijving.

GALERIJ

3e jaar Beeldend waarnemen - oefening perspectief

3e jaar Beeldend waarnemen - oefening logo

3e jaar Beeldend waarnemen - oefening filmaffiche