DOMEIN KUNST EN CREATIE

BEELDENDE EN AUDIOVISUELE KUNSTEN

Dit is een richting met dubbele finaliteit. Je kan na een succesvol parcours in de derde graad verder studeren of je kan direct aan de slag als bijvoorbeeld kunstenaars-assistent.

Je hebt iets minder algemene vakken dan in de vormingsrichtingen en iets meer kunstvakken.

In het derde jaar heb je 4 uur fotografie, 4 uur video en 6 uur beeldend waarnemen.

Je kan in het vierde jaar kiezen tussen twee verschillende opties. Ofwel kies je voor een verderzetting met de nadruk op ‘nieuwe’ media zoals film en multimedia ofwel ga je voor de meer klassieke beeldende expressievormen zoals tekenen en ruimtelijk werk. Als je voor het meer klassiek beeldende kiest in het vierde jaar heb je nog maar 4 uur audiovisuele vakken en komt daar 4 uur waarnemingstekenen bij. Beeldend waarnemen wordt beeldende vorming. Voor het meer audiovisuele luikt blijft de lessenrooster hetzelfde als in het derde jaar.

Beeldend waarnemen/vorming

Je leert in het 3e jaar de basisprincipes van de verschillende vormen van 2-dimensionele en 3-dimensionele expressievormen. Tekenen, schilderen, werken met klei, enz. Je leert de basisprincipes van waarneming aan de hand van waarnemingstekenen. In het 4e jaar worden deze nieuwe kennis verder uitgediept en aangevuld.

Fotografie

Je leert in het 3e jaar de basisprincipes van fotografie. Je leert zowel techniek als de vormelijke beeldtaal van dit medium kennen. Hoe werken met de camera, scherpte, post-productie, printen, enz.

In het 4e jaar gaan we hier verder op in studio, digitale collage, bewust de techniek gebruiken in functie van de parameters van een opdracht. Fotogeschiedenis en inhoud krijgen zeker ook aandacht.

Video

Net als in de andere vakken leer je in het 3e jaar de basisprincipes over techniek en cinematografie. Je leert filmen met je camera en hoe je een handeling in op de gevoelig plaat vast kan leggen. Daarna ga je klank en beeld monteren tot een mooi geheel.

In het 4e jaar perfectioneer je de kennis van het 3e jaar en diep je alles verder uit tot je een kort coherent stuk film kan afleveren op het einde van het jaar.

Waarnemingstekenen

Je leert naar de wereld kijken en hoe je dit op een bewuste manier registreert aan de hand van verschillende technieken. De waarneming verscherpt je perceptie en helpt je bij de rest van je kunstvakken. Wil je later verder met tekenen, schilderen of beeldhouwen dan is dit zeker een noodzakelijk onderdeel.

Scroll op smartphone om de volledige lessentabel te zien.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

Algemene vorming en artistieke ontplooiing

Kunstonderwijs is niet zomaar wat tekenen of muziek maken, kiezen voor kunst en creatie is kiezen voor artistieke vakken en algemene vakken. Beide zijn voor ons even belangrijk en wij leggen de lat hoog voor allebei.

Met innovatief en sterk onderwijs maken wij dat haalbaar voor jou. Hoe wij dat doen, lees je hier.

Zorg

Als school hechten we veel belang aan het welbevinden van onze leerlingen. Lees meer over onze aanpak hier.

Toelatingsvoorwaarden, oriënteringsproef en inschrijven

Om te starten moet je een oriënteringsattest hebben dat toegang geeft tot de gewenste klas en deelgenomen hebben aan de oriënteringsproef.

Hoe je je registreert voor de oriënteringsproef, wat we op die dag van je verwachten en hoe je je uiteindelijk inschrijft, lees je allemaal onder Inschrijving.

GALERIJ

3e jaar Beeldend waarnemen - oefening perspectief

3e jaar Beeldend waarnemen - oefening logo

3e jaar Beeldend waarnemen - oefening filmaffiche

Carousel imageCarousel image
Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image