Nieuwsbrief van de! Kunsthumaniora. www.kunsthumaniora.be
 
 N I E U W S B R I E F | DECEMBER 2017
     

       INHOUD
 
 1 EERSTE GRAAD

 2 WOORDKUNST DRAMA
     WOORDKUNST MUZIEK

 3 JAZZ / POP / ROCK

 4 MUZIEK / MUSICAL

 5 DANS

 6 AUDIOVISUELE
      VORMING

 7 BEELDENDE KUNST

 8 SCHOOLNIEUWS
     (OUD-) LEERLINGEN
Het zomerde lang na in de! Kunsthumaniora.


Begin dit schooljaar trokken leerlingen eropuit om inspiratie op te doen en artistiek vakmanschap te ontmoeten. Ze deden dit dicht bij huis of ettelijke vlieguren hiervandaan.

Opgewarmd, geïnspireerd en trappelend van ongeduld lieten de eerste toonmomenten niet lang op zich wachten. De eerste tentoonstellingen komen er spoedig aan.

Intussen zakken de temperaturen buiten. Maar binnen blijft het warm. We brengen verslag uit van een trimester geïnspireerd werken. We delen onze verhalen graag.
 
In naam van het hele schoolteam

Veerle Demuynck


Lay-out & webdesign: Lode Van de Velde / Ingrid De Roover

 
1 | EERSTE GRAAD
 

GWP- week eerste graad

De GWP-week van de eerste graad viel dit jaar al in september. We leerden mekaar dan ook ineens goed kennen! Onze tweedejaars hadden de jeugdherberg van Antwerpen als uitvalsbasis, ze verkenden van hieruit ’t Stad. De eerstejaars verkenden Antwerpen ook boven- en ondergronds en trokken naar Technopolis in Mechelen. We sloten de week met z’n allen sportief af op het Rooi in Berchem. 

1ste graad niet vies van Vuil Vel

Begin november konden de leerlingen uit de eerste graad genieten van de theatervoorstelling ‘Vuil Vel’ in CC De Kern. Theater Het Gevolg baseerde zich gedeeltelijk op het sprookje ‘Belle en het Beest’ en vond inspiratie bij het boek ‘Veertig Vlaamse volkssprookjes’ van Marita de Sterck.

‘Vuil Vel’ wordt het uitgangspunt om naar de Happening op 26 en 27 april toe te werken. Sam Wauters zal hiervan de regie voor zijn rekening nemen.

 

2 | WOORDKUNST-DRAMA / WOORDKUNST-MUZIEK  

MARIA & JOSE
een schot in de roos door 4WD

Op vrijdag 17 november toonde 4WD zich aan ouders & leerkrachten met de groepsvertelling "Maria & José" van de Noorse schrijver Erlend Loe. 

"Maria & José" is een klein verhaal over een moderne vrouw dat een mannetje in haar oor heeft wonen dat haar beschermt en onderhoudt. Het toonmoment was een bescheiden verteloefening voor een beperkt publiek en maakte deel uit van het kerstexamen Verbale Vorming.

“José rent van hot naar her. De ene keer is hij beneden om de haren van haar kuiten te maaien. Dan stofzuigt hij haar navel. Dan weer zit hij op haar vingers om haar nagels te vijlen en te polijsten. Er is geen stukje van Maria’s lichaam dat hij niet kent.”

Het publiek kreeg een absurd, poëtisch, gruwelijk, romantisch, bedenkelijk, ontroerend, bizar verhaal voorgeschoteld en kon het bijzonder goed smaken.

Proficiat aan alle vertellers!
 
Bob Selderslaghs
leraar Verbale Vorming
Woord warmde zich op aan zee
 
Met een tweedaagse aan zee, warmden de woordleerlingen uit de tweede graad zich op voor dit nieuwe schooljaar.
We tonen graag enkele sfeerbeelden:


 
3 | JAZZ / POP / ROCK
 

Januari-concerten
 
Noteer alvast de volgende concerten op 22 (jazz) en 23 (pop-rock) januari 2018.


Ziehier een beeld van het laatste concert in november:
 
4 | KLASSIEKE MUZIEK / MUSICAL

Concertkoor herdenkt Slag om Passendale

Op 14 oktober, bij zonsondergang, tekende het concertkoor present op Tyne Cot Cemetry, nabij Ieper. Aanleiding was een stemmige herdenking van de Slag om Passendale (1917).

Oud-leerling Thomas Zwysen arrangeerde ‘Passchendaele’ van Iron Maiden voor koor en twee gitaren. 

De volledige fotoreeks is hier te bezichtigen.
 

7 MUS zit niet stil 

Geen tijd om te treuzelen. September ligt nog maar net achter ons en er is al heel wat gebeurd binnen 7MUS.

Dit jaar starten we met 12 musicalkandidaten. De leerlingen zoeken hun weg binnen de opleiding, maar ook binnen het leven op kot in een nieuwe stad. ‘Zelfdiscipline’ is een werkwoord zullen we maar zeggen.

 

Naar traditie kiezen we ieder jaar een meter en peter van de opleiding. Dit jaar werden dat Jan Schepens en Goele De Raedt (Foto: Jan Schepens). Zij zullen gedurende een schooljaar  onze leerlingen met raad en daad bijstaan.

Momenteel is Goele De Raedt te zien in de musical Pipi.MERRY X-MUS

... u leest het goed. Wie ons binnenkort al een keer aan het werk wil horen, heten we graag welkom op het café chantant dat op 20 december zal plaatsvinden. 

Sweeney Todd

Onze eerste GWP-dag is een feit. Alhoewel, het was een valse start, of beter gezegd: een ‘geluidloze’ start.

Aan de vooravond van de herfstvakantie gingen we met zijn allen naar het Chassé Theater voor de musical “ Sweeney Todd”.  Maar een half uur voor aanvang kregen we te horen dat Renée van Kooten zijn stem kwijt was en de voorstelling werd uitgesteld. Game – over op 12 november.

De meet en greet met Vera Mann en haar collega’s heeft de teleurstelling in elk geval kunnen verzachten.


 


Een dag later, op 13 november, gingen we naar de generale van ‘Ridders van de ronde keukentafel’ kijken. ‘Starring’ 7-mussers (‘17-‘18): Charlotte en Bas!
Maar ook hier een showstop (heel interessant voor onze leerlingen), omwille van een kapotte microfoon van één van de spelers. Na de onderbreking liep alles gewoon verder, topconcentratie van de hele ploeg. Bravo!

Er liggen nog 2 GWP-dagen in het verschiet, waar we u komende nieuwsbrief graag meer over vertellen. Ondertussen gaat onze aandacht uit naar de GIP.

Het 7 MUS-team is al ingewijd, maar de titel houden we nog even geheim. Pas na de audities die plaatsvinden tijdens de werkweek in januari, zullen we de rolverdeling kennen en kunnen we een tipje van de sluier oplichten. Nog even geduld dus…
 
We wensen iedereen veel succes met de examens!


 
5 | DANS

 
Hedendaagse Dans startte midden augustus het schooljaar op
 
In de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans zijn we reeds midden augustus aan het nieuwe schooljaar begonnen. Eerst via de jaarlijkse Summerschool waarbij jonge dansers van 8 tot 14 jaar zich konden verdiepen in klassieke en hedendaagse dans en in choreografie, daarna met de International Summer Dance Workshop onder de professionele begeleiding van gastdocenten uit België,  Portugal, Spanje, Engeland, Australië en Slovakije. In totaal namen 120 dansers deel aan onze zomeractiviteiten.
 
Eind 2016 kregen de leerlingen van 4 Dans de kans om een korte dansfilm te maken met het gerenommeerde bedrijf BARCO in Kortrijk.

Bekijk hier de video: https://vimeo.com/241088891.

 
 
6 Dans op studiereis naar Tel Aviv

Vanaf 1 september werkten onze leerlingen van het 6de jaar samen met alle dansers van onze afdeling aan hun benefietvoorstellingen. Het doel was voldoende geld in te zamelen voor hun reis naar Tel Aviv in Israël.

Van 21 tot 29 oktober waren de leerlingen en hun begeleiders te gast in de Aleph Highschool of Arts in Tel Aviv voor een fantastische ervaring in een van de ‘dance capitals of the world’.
 
 
Nieuw schooljaar, nieuwe dansprojecten

De dansafdeling telt sinds 1 september 85 leerlingen waarvan 24 nieuwe dansers.
 
Op 25 en 26 september werden onze leerlingen gescreend door een team van kinesisten en professoren van de Universiteit Antwerpen. Deze doorgedreven fysieke screening staat in het teken van een onderzoeksproject van kinesist Bjorn Fierens. Aan de hand van deze testing leren we de lichamelijke beginsituatie van onze dansers kennen en kunnen we een werkplan opstellen met oog op een efficiënte en gezonde trainingsmethode.

Op het einde van het schooljaar worden de leerlingen een 2de keer getest. Vanaf volgend schooljaar worden de resultaten gebruikt om alternatieve en specifieke trainingsprogramma’s op te stellen en onze leerlingen zoveel mogelijk te begeleiden.Onze dansafdeling was te gast in het Vlaams Parlement tijdens het ‘International Computational Thinking Conference – Taccle 3’ op vrijdag 6 oktober.

Laatstejaardanser Bjorn Loykens trad er op tijdens de opening van het festival met een korte ‘popping’-solo.
 

 
 


Van 16 tot 21 oktober vond onze eerste GWP plaats. Alle danslessen werden vervangen door alternatieve, aan dans gerelateerde workshops. De leerlingen hebben van volgende workshops geproefd: zang, musical, anatomie voor dansers, yoga, drama, voedingsbegeleiding, repertoire Pauline de Laet, repertoire Sidi Larbi, Release The Beast, Animal Flow, creatief klassiek, flamenco, hiphop, choreografie, sound en improvisatie… Kortom, een boeiende week vol afwisseling en dynamiek.
 
De leerlingen van de eerste graad toonden tijdens het Free Podium op vrijdag 17 november hun volledig zelfstandig gechoreografeerde werk voor solo, duet of groep. Het werd een prachtig moment waarin onze jongste dansers speelden met choreografische oefeningen en ze hun prille performancekwaliteiten toonden aan het publiek.
 
Wordt verwacht
 
Minigip 5 Dans – Betty Braemzaal
19 & 20 januari 2018 – 19.30 uur

Krokusstage Campus Ieperman
12 tot 16 februari 2018
http://kh-hedendaagsedans.be/events/krokusstage-2018)
 
Moving Art 2018 – Zuiderpershuis Antwerpen
14 maart 2018 – 14.30 uur & 20 uur
15 & 16 maart 2018 – 20 uur

Paasstage 2018 
9 tot 13 april  2018
http://kh-hedendaagsedans.be/events/paasstage-2018
 
Dag van de Dans – Sidi Larbi Studio Campus Ieperman
toonmoment de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans, Muda Gent, Kunsthumaniora Brussel en Koninklijke Balletschool Antwerpen
27 april 2018 – 17 uur
 
GIP 2018 – Betty Braemzaal
17 & 18 mei 2018 –  19.30 uur
 
 
 
 
6 | AUDIOVISUELE VORMING

Reünie en toonmoment op til in de AVV-afdeling

Op donderdagavond 25 januari 2018 in de Betty Braemzaal en de foyer. 
  • DE FABULEUZE LEUGEN, een toonmoment van leerlingen uit de 3de graad AVV
  • REÜNIE AVK – AVV
 
 
7 | BEELDENDE KUNST
 

4 AO ontwerpt decor voor Abattoir Femé

Eind november was 4AO te gast in ‘hetpaleis’, waar ze het decor voor theatergezelschap Abattoir Fermé mochten vormgeven. Ieder ging met veel enthousiasme aan het werk, het leverde enkele goede resultaten op. 

 


Sterke start voor 7 BBV
 
7BBV kent dit jaar het hoogste aantal inschrijvingen sinds jaren en is opgedeeld in 4 klassen.
Enkele foto’s tonen aan dat zij goed zijn gestart!
6 TBK / VBK en 7 BBV laveerden tussen Antwerpse tentoonstellingen


Leerlingen 6TBK/VBK en 7 BBV lieten zich dit eerste trimester graag inspireren door het werk van Nick Andrews, Rinus Vandevelde en Joseph Beuys. In het FOMU zochten ze de grens op tussen foto en film.

Onder de titel ‘The Still Point of the Turning World’ kondigt het FOMU een tentoonstelling aan, waarin de zeldzame keren worden belicht dat de fotograaf zich van het filmmedium bedient of, andersom, dat de videokunstenaar zich aan fotografie waagt.

Welke schoonheid is er te vinden op de scheidslijn tussen deze twee media? 6TBK/VBK en 7BBV mochten het er ontdekken.
Begin september huisvestte de Tim Van Laere Gallery werken van Rinus Vandevelde.
Monumentale houtskooltekeningen spelen een prominente rol in zijn oeuvre, dat stilaan evolueert in de richting van een totaalinstallatie, waarbij verschillende media, zoals tekeningen, sculpturen en decorelementen een plaats vinden.

Enkele kilometers verderop maakten onze leerlingen kennis met het beeldende werk van Nick Andrews, waarvan op datzelfde ogenblik een tentoonstelling in De Zwarte Panter liep.  

Het werk van Andrews laat zich kenmerken door kleurrijke doeken die een ode brengen aan de essentie. Zijn werk laat zich omschrijven als een samenvatting van persoonlijk archief, kunsthistorische waarden en klassieke schildertechnieken.


Tot slot bezochten 6TBK VBK en 7 BBV het M HKA, waar ‘Groeten uit Euraziaat’ loopt: een tentoonstelling rond de Duitse beeldende kunstenaar Joseph Heinrich Beuys (Krefeld, 12 mei 1921 – Düsseldorf, 23 januari 1986). 
 

‘Groeten van Euraziaat’ toont Beuys’ fascinatie voor een ‘Eurazië’, waar de Aziatische intuïtie en spiritualiteit verbonden wordt met het Europese realisme en rationaliteit. Deze tentoonstelling benadert Beuys als een figuur die kunst maakte op een manier die in strijd was met de logica en hegemonie van het modernisme. Hij was in zekere zin de belichaming van het anti-modernisme.
Beuys maakte tekeningen, sculpturen en installaties. Werd bekend met plastische objecten, performances en Fluxusconcerten. En was eveneens gekend als scherpzinnig denker, welbespraakt redenaar, als iemand die zich politiek en sociaal engageerde.
Beuys was professor aan de academie in Düsseldorf en een van de meest invloedrijke Duitse kunstenaars uit de tweede helft van de 20ste eeuw.5TBK/VBK en 5WM/WD gaven het startschot aan hun gezamenlijke GWP
 
Ter voorbereiding van hun GWP trokken de leerlingen 5TBK/VBK en 5WM/WD  naar het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het station Luik-Guillemins, waar ze de tentoonstellingen ‘A Pen of All Work ‘ (Raymond Pettibon) & ‘Ik zal 20 jaar oud zijn in 2030’ bezochten. 

 
 
De Amerikaanse hedendaagse kunstenaar Pettibon laat zich lastig in een hokje plaatsen. Sinds het einde van de jaren 70 vervaardigde hij meer dan 20 000 werken, uiteenlopend van tekeningen, kunstenaarsboeken en ontwerpen voor platenhoezen tot omvangrijke installaties.

In de jaren 80 genoot hij een status als cult-held in de punkrockscene van L.A. Zijn ontwerpen sierden de lp’s en flyers van legendarische bands als Sonic Youth en Black Flag.
De figuratieve stijl van Pettibon wordt gekenmerkt door ietwat onhandige, op cartoons en karikaturen geïnspireerde zwart-wit tekeningen, gecombineerd met humoristische en vaak zwartgallige teksten.
Met zijn spel tussen tekst en beeld en de grote verscheidenheid aan onderwerpen laveert Pettibon steeds tussen historische reflectie, poëtische humor en scherpe kritiek.  

Wat is de impact van de wetenschap op iemands geboorte, studies, werk, hobby’s, omgeving, ziekten, dood? 
In het station Luik – Guillemins dat een ontwerp is van de Spaanse architect Calatrava,  volgden de leerlingen een parcours langs 3D-voorstellingen, uitvindingen, interactieve opstellingen, verklarende teksten, robots en films.
De tentoonstelling ‘Ik zal 20 jaar oud zijn in 2030’ stelt de mens van de toekomst centraal. Onze leerlingen konden alvast inspiratie opdoen voor hun toekomstige GWP.
3 & 4 BAK / BAV op bezoek in het MSK, de Sint Pietersabdij en de Sint-Baafskathedraal
 
Vrijdag 27 oktober trokken de leerlingen uit de 2de graad naar Gent om er de tentoonstellingen ‘Van Bosch tot Tuymans’ (MSK) en ‘In de ban van de tijd’ (Sint Pietersabdij) te bezoeken.

Deze uitstap was dan ook meteen een uitgelezen moment om de restauratie van het wereldberoemde werk ‘Aanbidding van het Lam Gods’ (gebroeders Van Eyck)  in de  Sint-Baafskathedraal te aanschouwen.


 


Teambuilding 2de graad BAK/BAV/AVV
 
18 september trokken de leerlingen uit de tweede graad naar Corsendonck voor een prettig uitdagende teambuildingsdag. 

 
 
8 | (OUD -) LEERLINGEN
Jong aanstormend talent op Integrated 2017

Stef Van Looveren (oud-student Toegepaste Beeldende Kunst) werd als gastspreker ‘jong aanstormend talent’ verwelkomd op Integrated 2017 – international Art & Designconference.

 


‘Collecting Dust Part 2’ -  Sven ’t Jolle stelt tentoon

Plus One Art Gallery stelde tijdens de maand oktober ‘Collecting Dust Part 2’ van oud-leerling & -leraar Sven ’t Jolle tentoon. 

 


Voor de Leeuwen

Annick Luyten, oud-leerling Woordkunst-Drama wint Voor de Leeuwen. Ook oud-studenten Dries De Vis (Woordkunst – Drama) en Ariane Van Hasselt (Musical) haalden de finale. 

 


1ste prijs voor Hanna Zofia op het ‘Concorso internazionale lirico Toscanini’

Hanna Zofia (Cieszynska), oud-leerling Klassieke Muziek heeft de eerste prijs behaald op een internationale zangwedstrijd. Proficiat!Debuutsingle voor Dennis Eijkemans

Oud-leerling Woordkunst-Drama & Musical Dennis Eijkemans brengt zijn debuutsingle ‘Ik mis je om me heen’ uit.

 


Oud-leerling Architecturale Vorming wint Dyson Award

Charlotte Palmers studeert momenteel Industrieel Ontwerpen aan de Universiteit Antwerpen. Ze ontwikkelde een apparaatje dat overbruggingsoperaties eenvoudiger moet maken. Hiermee won ze de prestigieuze Dyson Award.

 

Ben Sledsens stelt tentoon bij Nino Mier 

Gedurende de maanden oktober – november liep er een tentoonstelling van oud-leerling Ben Sledsens in de Nino Mier Gallery – Los Angeles.

 

 
 
Copyright © 2017 de! Kunsthumaniora, All rights reserved.
Email Marketing Powered by MailChimp